Biofilt-air Környezettechnika Kft

Főmenü
Technológiák
BIOFILTAIR - Biofilter

BIOFILTER

A termék rendeltetése:

Különböző ipari technológiák, illetve a kommunális és ipari szennyvizek kezelése során keletkező bűzös szaghatások csökkentése, illetve megszüntetése.

Az eljárás ismertetése:

A Biofilter ott alkalmazható hatékonyan, ahol biológiailag leépíthető légszennyező anyagok fordulnak elő. A lebontás speciális mikroorganizmus törzsekkel történik, amelyeket a filter hordozóanyagára telepítünk. A hordozóanyag homogén komposzt és speciális környezetbarát adalékanyag keveréke. A biológiai lebontás során a mikroorganizmusok hatására a szén-hidrogén vegyületeket tartalmazó gázoknál CO2 és H2O, míg a kén- és nitrogéntartalmú szerves vegyületeknél elemi kén keletkezik. A távozó levegő a bűzanyagoktól tökéletesen megtisztított. A technológia teljesen zárt, a folyamat kézbentartása igény szerint az egészen egyszerűtől a teljesen automatikus PLC szabályzásig terjedhet. Igen széleskörű ipari alkalmazása lehetséges a bűzkomponensek szerint megválasztott mikroorganizmusok felhasználásával.

Felhasználási területek:

Telepítés:

A....szabadtéri elhelyezés: A teljes berendezés fagyvédelemmel, a csővezetékek és a Biofilter tartályok külső hőszigeteléssel vannak ellátva. A konténerek speciális kivitelüknek köszönhetően külső szigetelést nem igényelnek.
I....belsőtéri elhelyezés: Amennyiben a helység rendelkezik belső temperáló fűtéssel (min 15oC) a Biofilter szigetelés és fagyvédelem nélkül telepíthető.
L....földbe süllyesztett (szervizkamrával): A berendezés a föld alá kerül telepítésre, tehát külső hőszigetelést nem igényel. A szervizkamrában lévő elemek és a vízcsatlakozás fagyvédelemmel van ellátva.
U....föld alá telepítés: A szűrőanyag és a szervizterem föld alatt kialakított külön betonműtárgyba kerül elhelyezésre. A szűrőanyag BETON kamráját saválló festékkel szükséges kezelni. A szervizkamrában a temperáló fűtés esetén a szigetelés és a fagyvédelem elmarad.BZK - 06 típusú passzív Biofilter max.15 m3/h

Speciálisan a DN 625 csatorna aknákhoz beépíthető biofilter.


BZ - 025 max. 7m3/h
BZ - 04 max. 15m3/h típusú passzív Biofilter

Kizárólag szellőző kürtőkhöz / strangszellőző / beépíthető biofilterBZ 04 H max.15 m3/h
BZ 06 HLP max.15 m3/h típusú passzív Biofilter

Átemelőkhöz beépíthető kisfelületű passzív biofilterek A BZ 04 H födémbe függeszthető , a BZ 06 HLP átemelő mellé földbe süllyesztve telepíthető.

* Passzív biofiltereknél beépítésekor követelmény az átemelő megfelelő tömítettsége. (bűzzáras fedlap, kábelátvezetések) . Amennyiben az átemelőbe kizárólag nyomóvezeték csatlakozik , szivattyúüzemben a töltetet elkerülve egy beépített bypass szelepen keresztül történik a légbeszívás , így a környezeti levegő nem tudja kiszárítani a töltetet.


BZ- 06 ,- 08 , -11 típusú Biofilter

BZ-6 30 m3/h
BZ-8 50 m3/h
BZ-11 75 m3/h

A BZ-6, BZ-8, BZ-11 tip. Biofilter elsősorban kis átemelők bűzös levegőjének megtisztítására alkalmazható. Ezek a kis felülettel rendelkező Biofilterek is tartalmazzák az utónedvesítést, amely lehetővé teszi a teljesen automatikus működést. A berendezés telepíthető földbe süllyesztve (L tip.), illetve szabadon (A tip.) az átemelő mellé. A kiegészítő elemek a Biofilter tartályon belül vannak elhelyezve. Vízcsatlakozás fűtéssel és kiegészítő szigeteléssel van ellátva. Vezérelhető E1 és E2 tip. elektronikával is. Ventillátor és nedvesítő nélkül passzív biofilterként is telepíthető.


BZ- sorozatú Biofilterek

BZ 12 150 m3/h BZ-18 650 m3/h
BZ 14 300 m3/h BZ-20 800 m3/h
BZ 16 500 m3/h BZ-22 950 m3/h

Alapkivitelben szigetelés nélkül készülnek , ajánlott temperált helységekben ill. földbe süllyesztett telepítésekhez.. Nagy teljesítményű radiális elszívó ventilátor , az utónedvesítés és a szűrőanyag egy tartályon belül helyezkedik el. Vízcsatlakozás fűtéssel és kiegészítő szigeteléssel van ellátva. Vezérelhető E1 ill. E2 tip. elektronikával Föld alá telepítés esetén a tetőt KO vagy tüzihorganyzott mechanikai védelemmel lehet ellátni. Várható szűrőanyag élettartam 4-6 év.BR-sorozatú Biofilter

BR 10/10 L 100 m3/h
BR 20/10 L 500 m3/h
BR 20/20 L 900 m3/h

A BR sorozatú biofilterek 20 mm PE lemezből készülnek . Speciális merevítésének és kivitelének köszönhetően szigetelés nélkül is telepíthetőek külső ,belső és föld alatti kivitelben. E2 tipusu - szűrőanyag szárazanyagtartalom ellenőrző - elektronikával vezérelt. Beépíthető utólagosan meglévő elszívásokhoz, illetve nyomott rendszerekhez is . A technológia valamennyi eleme egy konténeren belül helyezkedik el , beépített szerviz kamrával rendelkezik. Vízcsatlakozás fűtéssel és kiegészítő szigeteléssel van ellátva. Robosztus kivitele miatt közterületen mechanikai védelem nélkül telepíthető. Várható szűrőanyag élettartam 4-6 év.

BC- sorozatú Biofilterek

Konténeres kivitelű biofilterek 1000 m3/h -20.000 m3/h teljesítményre. A BC típusú Biofiltereknél egy speciális, újrahasznosítható PP-ból készült konténeren bellül helyezkedik el a szűrőanyag. Nagyobb porkoncentráció , nem elégendő páratartalom, hőmérséklet esetén mosóberendezés beépítése szükséges. A ventillátor , a mosó és a vezérlőszekrény a konténer mellett kerül letelepítésre megfelelő mechanikai védelemmel. Egyedi igény esetén a rendszer elemei kerülhetnek egy konténerbe integrált zárt szervízkamrába is. Valamennyi elem műanyag, illetve korrózióálló kivitelben készül. Speciális merevítésének és kivitelének köszönhetően szigetelés nélkül is telepíthetőek . Készül fehér színben , speciális esetekben Lindab burkolattal lehet ellátni. Vezérelhető E2 elektronikával ill. PLC vel. / Mitsubishi / Várható szűrőanyag élettartam 4-6 év. Elvárható hatásfok: 95 -98 %


BB- sorozatú Biofilterek

Betonműtárgyas kivitelű biofilterek 1000 m3/h -500.000 m3/h teljesítményre.

A BB típusú Biofiltereknél egy műgyanta bevonattal ellátott betonműtárgyban helyezkedik el a szűrőanyag. Nagyobb porkoncentráció , nem elegendő páratartalom, hőmérséklet esetén nedvesítő / mosóberendezés beépítése szükséges. A ventilátor , a mosó és a vezérlőszekrény külön betonműtárgyba kerül. Egyedi igény esetén a rendszer elemei kerülhetnek egy konténerbe integrált zárt szervízkamrába is. Valamennyi elem műanyag, illetve korrózióálló kivitelben készül. Várható szűrőanyag élettartam 4-6 év. Elvárható hatásfok: 95 -98 %Típusjel/ D tip. Biofilterek

(Magas 30 ppm feletti H2S - koncentrációjú ipari bűzforrások és kommunális szennyvízbűzöknél.)

A biológiai tisztítás során, a szennyező anyagok lebontásakor képződő klorid, -nitrát, -és szulfátionok pH- értékcsökkenést okoznak. Mivel a mikroorganizmusok aktivitása alacsony pH-érték esetén leáll, a 30 ppm értéket meghaladó savkoncentráció / pl. szippantott szennyvíz gázai, savas ipari gázok / esetén, az elsavasodás megakadályozására NaOH kémiai mosóberendezéssel szükséges kiegészíteni a rendszert (2 NaOH+H2S=Na2S+H2O) A semlegesített levegő így már bevezethető a Biofilterbe anélkül, hogy károsítaná a szűrőanyagot. A mosóberendezés telepíthető a Biofilterbe, illetve attól szeparálva is. Valamennyi elem műanyag, illetve korrózióálló kivitelben készül. A nátronlúg magas dermedéspontja miatt a berendezés minden esetben fűtéssel van ellátva.

BCV....sorozat Vákuumszivattyú gépházak Biofilterei

(Kommunális szennyvízcsatornázásnál alkalmazott, víz, ill. olajhűtéses vákuumszivattyúk nyomóoldalán jelentkező bűzös levegő tisztítása.) Alapkivitelben passzív üzemű biofilterek , a kezelendő levegő a vákuumszivattyúk nyomásteljesítményével halad át a biológiai tölteten. Kiegészíthető: -nyomás ill. hőmérséklet vezérlés (megakadályozza a töltet ill. a biofilter károsodását).

 • levegő hűtő berendezés
 • külső telepítésnél levegő előfűtés


 • A kommunális szennyvízhálózatoknál alkalmazott vákuumtechnológiás eljárásnál a szivattyúk hűtése lehet vízhűtéses, ill. olajhűtéses.


  Biofilt-air Környezettechnika Kft.

  Székhely és Telephely: 2085. Pilisvörösvár. Kápolna u. 20.

  Mobil: +36 20 239 5470

  Email: biofiltair@gmail.com | biofilter1@gmail.com

  Ügyvezető: Fogarasy Szonja