Biofilt-air Környezettechnika Kft

Főmenü
Technológiák
LINOX - Lineáris oxidáció

Szagtalan csatorna?
TERMÉSZETESEN: Lineáris oxidáció!

Elsősorban regionális rendszereknél a megnövekedett H2S koncentráció megszüntetésére irányuló új, gazdaságos módszer:

Ezen módszer alkalmazása a hosszú tartózkodási idővel, és ez miatt jelentős emisszióval jellemezhető csatornarendszerek esetén célravezető.


Az alapelv:

Az oxigén bevitele egyenletes (lineáris) elosztással történik a csatornaszakasz teljes hosszában ill. keresztmetszetében. A bevitt hatóanyag mennyisége a más pontonkénti adagolási technológiákhoz képest jelentősen kevesebb. A LINOX® rendszerrel oxigén helyette vegyszer is bejuttatható a hálózatba , egyenletes elosztással. A ma alkalmazott technológiák vegyszermennyiségének 15-40 %-a elegendő az új módszer alkalmazásával.
A jelentős hatásfok miatt gyakran környezeti levegőt is lehet felhasználni a levegőztetéshez, ezáltal kizárólag a kompresszor villamos energia költségei merülnek fel , mint üzemeltetési költség /3-5 kW/
Különösen nagy szennyvízmennyiségek esetén oxidálószerként sűrített levegőt vagy oxigént lehet alkalmazni. A csatornába lefektetett hosszú csővezetéken (tömlőn) kialakított, pontosan méretezett, szabadalmaztatott kialakítású nyílásokon át jut ki az oxidálószer. Ennek hatására a csatornaszakasz teljes hosszában egyenletes aerob környezet alakul ki.
A módszer gravitációs és nyomott vezetékek esetén is alkalmazható. Az egy adagolóállomással kezelhető csatornahossz akár 10 km is lehet. A kezelhető hossznak gyakorlatilag az elzáró szerelvények szabnak határt.

A lineáris oxidáció megvalósítása a csatornákban

A lineáris oxidációs rendszer megfelelő kialakításához , előzetesen megadott pontos paraméterek alapján a FOBA Kft. elvégzi a méretezést. A legfontosabb adatok közé tartozik a csatorna hossza, a csatornában áramló szennyvíz mennyisége, a jellemző pH-érték, a csatorna hossz szelvénye. Az elvégzett pontos számítások alapján kerül egyedi kialakításra a mikropórusokkal rendelkező speciális tömlő. Minden mikropórusból azonos adagolt mennyiség lép ki a nyomástól függetlenül.
A különleges, szabadalmaztatott tömlőgeometria kiegyenlíti az eltérő tömlőnyomások hatását. Nagyobb nyomáson a kialakuló lyukméretek kiesebbek, kisebb nyomáson a lyukak mérete nagyobb. A tömlőt végtelenítve gyártják, és a csatornaszelvény oxigénigényének megfelelően alakítják ki a lyukakat. A tömlő rugalmas és korrózióálló. Az anyaga ellenáll a vegyszereknek, olajoknak, zsíroknak, a benzinnek, a legtöbb oldószernek, savaknak és lúgoknak. Nagy a kopás- és dörzsállósága, szakítószilárdsága. A műanyag tömlőbe egy 6 mm-es acélszál került behegesztésre, amely megakadályozza a felúszást, és megfelelő szakítószilárdságot biztosít.
A tömlő szabadon fekszik a csatorna alján, ezáltal nem érzékeny az anyaglerakódásokra és az összesodródásra. Csak a bevezető és a kivezető aknában kerül rögzítésre. A 2002-óta létező módszert a következő helyeken alkalmazzák: gravitációs és nyomott rendszerű csatornák, szivattyú zsompok, zsírleválasztók, ülepítő tavak, hulladéklerakók szennyvize, helyszíni talajtisztítás ill. vizek kezelése (pl. talajvíz, tavak, folyók és kikötők vizének tisztítása).

Videó letöltése

Biofilt-air Környezettechnika Kft.

Székhely és Telephely: 2085. Pilisvörösvár. Kápolna u. 20.

Mobil: +36 20 239 5470

Email: biofiltair@gmail.com | biofilter1@gmail.com

Ügyvezető: Fogarasy Szonja